Der er jo den lidt kedelige del, i forhold til finansiering, som jo i bund og grund hører med til at bygge hus.

Hvad der er det rigtige for de enkelte mennesker, og deres økonomi vil jeg ikke begynde at gætte om, jeg kan fortælle om vores overvejelser, og begrundelser. Og så kan i tage hvad i kan bruge og smide resten væk :) Der er helt sikkert nogen som får meget mere ud af at lave det på en anden måde.

Nordea-Masterbrand-Logo-RGB
Men for at komme til emnet. Vi har i dag været på besøg hos Helle vores byggerådgiver ved Nordea, for at få aftalt de sidste detaljer inden vi overtager huset, og få skrevet de sidste papirer under. Det er efterhånden noget tid siden vi fandt ud af hvordan lånet skulle skrues sammen, så det i dag var nærmest blot en formalitet.

Men den konstellation vi i bund og grund har valgt er følgende.

Vi har delt lånet op som standard, som er 80/20 til realkredit/bank.

De 80% er lavet som et fastforrentet lån, med afdrag over 30 år.
20% lånet er lavet som en kassekredit, med- sikkerhed i huset. Denne fungerer som budget konto, og giver os den fleksibilitet som vi har været vant til og gerne vil fortsætte med.

Og hvorfor har vi så valgt som vi har gjort? Kassekreditten er vel den som kræver mest forklaring. For måden den fungerer på, er i bund og grund at den er lavet som et banklån over 30 år. Der står så 2 konti i vores oversigt, en med restgælden, som koster os de % rente vi nu har fået. Derudover er der en plus konto, den giver os samme % i rente for det som står på denne, som vi bliver trukket på den anden.

Det giver os den fordel, at vi kan benytte plus kontoen til at sætte løn mm. ind på, ligesom alle faste udgifter trækkes fra denne. Så når terminen eks. skal betales, trækkes disse fra den konto. Fordelen kommer ved at pengene står til en fornuftig rente til de skal bruges. Så i stedet for at vi skulle have dem stående på en budget konto til 0% i rente, giver de os i princippet samme rente som hus lånet koster os, hvorved vi over tid sparer ret mange penge.

På samme måde gælder det opsparing, når vi sætter penge ind, står pengene så vi kan komme til dem, men på samme tid er renten på den konto de står på så høj, at vi i princippet har betalt de ekstra penge af på huset, i hvert fald til vi evt. trækker dem ud igen.

Omkring valget af fastforrentet lån, så snakkede vi meget om hvad vi skulle gøre. Der findes rigtig mange muligheder derude, og mange vælger flexlån ol. i stedet.

Vi er så bare i den situation at vi stadig er unge, vi står på kanten til at stifte familie, så for os er det rart at vide at vores husleje er så fast som den nu kan blive. Havde vi valgt afdragsfrihed over eks. 10 år, ville vores husleje blive en anden efter de 10 år. På den her måde har vi samme faste udgift til kreditforeningen hver kvartal indtil vi enten ligger lån om, eller det er betalt ud.

Så for os er der 2 nøgle ord, fleksibilitet og tryghed

Lånet skal betales ved overtagelsen, hvilket betyder vi er nødt til at trække det hjem allerede fredage før vi skal overtage huset. Derefter har vi 14 dage til at at lave alt belægning på huset, inden det kan blive stemplet som færdigmeldt i banken. Indtil huset er færdigmeldt har nordea den politik at man får en “straf” afgift hver måned, så vores fokus lige efter overtagelsen er at gøre haveanlæg færdigt.